Bulgarije: regeringspartij eist aftreden 'indiscrete' president
Trouw, 12 maart 2010

Wie een kuil graaft voor een ander... Dit ook in Bulgarije bekende spreekwoord zal dezer dagen wel eens door het hoofd schieten bij president Georgi Purvanov. Vroeg het staatshoofd een week geleden nog om het ontslag van minister van financiën en vice-premier Simeon Dyankov, sinds woensdag is het zijn eigen positie die op het spel staat: Dyankovs partij Gerb kondigde aan een afzettingsprocedure te beginnen. Het is de laatste ontwikkeling in een politieke klucht die met elke volgende scène kolderieker wordt.

Het begon met een optreden van Dyankov in een populaire televisieshow, waarin hij inging op vragen over belastingontduiking door rijke landgenoten. Gewiekst probeerden de twee gastheren hem te ontlokken dat ook de president zo'n 'jonge miljardair' is. De minister ging er niet op in, maar grapte wel dat Purvanov met zijn 53 jaar in elk geval niet jong is. Het staatshoofd kon er niet om lachen en eiste op hoge toon de kopvan de minister.

Dyankov toog naar de president om de zaak uit te praten. Daarmee was de kous af, dacht hij. Hij had echter zijn hielen nog niet gelicht, of het letterlijke verslag van het blijkbaar opgenomen gesprek verscheen op de website van Purvanov. Tot ieders verbazing en vermoedelijk tot Purvanovs spijt, want de zet bleek een schot in eigen voet. Uit het verslag - en de inmiddels op last van het parlement vrijgegeven geluidsbanden - komt Dyankov naar voren als een nederige en sympathieke man die via de presidentiële voordeur de wereld van Kafka binnenwandelt.

Purvanov is een anti-presidentiële samenzwering op het spoor en Dyankov maakt daar deel van uit. "Waarom denkt u dat ik betrokken ben bij een dergelijk scenario?", vraagt de verbouwereerde Dyankov. "Omdat dat duidelijk is uit wat ik heb gezien,meneer deminister", repliceert de president omineus. Dyankov houdt vol dat hij niet samenspant. Purvanov: "Ik geloof u niet."

Wie de opnamen beluistert stelt zich voor hoe de twee aanwezige presidentiële adviseurs de schemerlamp nog eens op het gezicht van de zwetende Dyankov richten, terwijl Purvanov naar voren leunt en onderkoeld zegt: "Ik wil niet uw excuses. Ik wil de waarheid."

Vriend en vijand van Purvanov zijn het erover eens dat het verslag een stomme zet was. Zondag werd in Sofia zelfs een spontaan protest gehouden tegen de president. "Onbeschoft zoals Dyankov behandeld is", vat een oudere demonstrant het sentiment samen. Refererend aan het nooit opgehelderde verleden van Purvanov bij de vroegere veiligheidsdienst: "Dit is nu communisme."

De kans dat de president wordt afgezet lijkt klein. Gerb haalt vermoedelijk net niet de benodigde tweederde meerderheid in het parlement. Bovendien moet het constitutionele hof instemmen. De meeste rechters daarin danken hun benoeming aan Purvanov. De jongste Bulgaarse koningsklucht lijkt met een anticlimax te zullen eindigen.