Nationale verkiezingen overschaduwen Europese verkiezingen in Bulgarije
Europa-Nu.nl/ANP, 27 mei 2009

Net als miljoenen andere Europeanen beslissen de Bulgaren komende zondag wie hen zullen vertegenwoordigen in het Europees Parlement. De Europese verkiezingen worden echter overschaduwd door de nationale verkiezingen, die exact een maand later plaatsvinden. De campagne is begonnen.

Martin Dimitrov, aanvoerder van de rechts-liberale SDS, verwoordt het als geen ander op een verkiezingsbijeenkomst in Sofia van de Blauwe Coalitie, de bonte verzameling oppositiepartijen waarmee de SDS voor beide verkiezingen een lijstverbinding is aangegaan. Zondag is de ,,eerste - Europese - helft'' van de wedstrijd. Wie die wint, wacht in juli de eindzege. Het is een van de weinige verwijzingen naar Europa in Dimitrovs toespraak.

Collega-oppositieleider Ivan Kostov (DSB) neemt even later de laatste twijfels weg. ,,Deze campagne voeren we tegen de Bulgaarse maffia! Tegen de bende criminelen die Bulgarije regeert!'', schreeuwt hij de afgeladen grote zaal van het Nationaal Paleis voor Cultuur in. Tientallen blauwe vlaggen gaan onder gejuich de lucht in. Het is echter niet het blauw van Europa, maar dat van de Bulgaarse oppositie. Slechts op een enkele vlag fonkelen de Europese sterren.

Hoezeer Kostov het sentiment aanvoelt dat onder veel Bulgaren leeft, blijkt even later in een taxi. ,,Daar zit de maffia'', gromt de chauffeur ongevraagd, terwijl hij zijn auto langs het parlementsgebouw stuurt. Hij is blij dat Bulgarije bij de Europese Unie hoort en dat Europa streng toeziet op zijn land. Maar of hij zondag naar de stembus gaat, weet hij niet. In juli stemt hij zeker. Op GERB, de partij van Boyko Borisov, de mateloos populaire, populistische burgemeester van Sofia. Ironisch genoeg staat de afkorting van de partij voor 'Burgers voor een Europese Ontwikkeling van Bulgarije'.

,,De Bulgaren die naar Brussel willen, denken alleen aan zichzelf'', verdedigt de chauffeur zich. ,,Het maakt niet uit bij welke partij ze horen.'' Een gevoel dat veel landgenoten lijken te delen. De laatste peilingen voorspellen een opkomst van nog geen 25 procent. En met naar verwachting ruim een kwart van de stemmen is GERB de gedoodverfde overwinnaar. Net zoals straks in juli.