John gooit de handdoek in de ring
DAG, 27 juni 2007

Tien, de televisiezender van John de Mol, houdt op te bestaan. RTL Nederland neemt een aantal van de programma's en presentatoren over en krijgt ook het radiostation Radio 538. Tien verdwijnt waarschijnlijk na de zomer van het scherm. RTL wil dan beginnen met een nieuwe, op vrouwen gerichte zender.

RTL en Talpa, de moedermaatschappij van Tien, maakten dinsdagavond de overeenkomst bekend. De afgelopen maanden gingen er al geruchten dat een overname aanstaande was. Ondanks succesvolle en geprezen programma's als Gooische Vrouwen en de wedstrijden van het Nederlands elftal en de eredivisie slaagde John de Mol er niet in een succes te maken van zijn zender. Het marktaandeel bleef steken op zes procent, waar dat tien procent had moeten zijn. De zender zou jaarlijks zo'n tachtig miljoen euro verlies lijden.

RTL neemt nu de voetbalrechten en goedlopende programma's over, zoals Gooische Vrouwen, Deal or No Deal, Expeditie Robinson en De Gouden Kooi. De programma's worden verdeeld over de drie RTL-zenders, het voetbal gaat naar 'volkszender' RTL4. Van de presentatoren uit de Talpa-stal stapt in elk geval Linda de Mol over. Met anderde sterren moeten nog gesprekken worden gevoerd, maar volgens RTL-directeur Fons van Westerloo is iedereen welkom. De Mol krijgt 26,3 procent van de aandelen in RTL.

Van Westerloo is vooral tevreden met de aanwinst van Radio 538, de populairste zender van Nederland. RTL heeft momenteel geen radiostations meer. 'Maar als grote omroep moet je ook groot zijn in radio', aldus Van Westerloo. Ook is hij blij met de 'creatieve bijdrage' die John de Mol zal leveren. Met Talpa zal hij nieuwe programma's blijven ontwikkelen, nu exclusief voor RTL. Als programma's aan het buitenland worden doorverkocht, stroomt de winst naar zowel Talpa als RTL. Minder rooskleurig is de situatie voor de ruim honderd werknemers van de televisiedivisie van Talpa. Omdat RTL alleen de activiteiten overneemt en niet het bedrijf zelf, zal voor hen ontslag worden gevraagd.

Het is een van de redenen waarom John de Mol gemengde gevoelens heeft bij de overname, zegt zijn woordvoerder Thomas Notermans. 'De deal is natuurlijk fantastisch. De Mol ruilt een piepjong zendertje in voor aansluiting bij de Nederlandse marktleider. Maar deze mensen hebben natuurlijk wel twee jaar keihard gewerkt om Tien een plek te geven in het televisielandschap.'

Bovendien is het voor John de Mol de tweede keer dat een groots aangekondigd televisie-avontuur mislukt. In de jaren negentig moest hij ook al de stekker trekken uit het verlieslijdende Sport7. Notermans: 'Dit is zeker niet het scenario dat De Mol zelf bedacht toen hij twee jaar geleden met Tien begon.'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de overeenkomst nog goedkeuren. Omdat RTL geen radiozender heeft verwachten Talpa en RTL geen problemen. Radio 538 is voor de NMa het belangrijkste onderdeel van de overname.