Hoogerheide huilt
Metro/ANP, 4 december 2006

Ruim 1500 mensen, onder wie veel kinderen, hebben gisteren in Hoogerheide meegelopen in een stille tocht voor de vrijdag vermoorde 8-jarige Jesse Dingemans. De ingetogen tocht voerde naar basisschool de Klim-Op, de plaats waar Jesse om het leven kwam.

Veel deelnemers lieten knuffeldieren, tekeningen, gedichten of bloemen bij de school achter. De tientallen meters lange heg voor het schoolgebouw veranderde in een bloemenzee. "Liefde is leven, leven is liefde, laat liefde leven, leef in liefde', stond op een bord te lezen. Tijdens de tocht was het centrum van Hoogerheide afgesloten voor verkeer.

Stralende ster Burgemeester Fränzel van Woensdrecht - waar Hoogerheide onder valt - zei in zijn toespraak dat de moord in binnen- en buitenland hard is aangekomen. "Kleine Jesse, je bent als een stralende ster uit ons midden gerukt. Sta als een sterretje stralend aan de hemel", besloot hij onder de klanken van Eric Claptons 'Tears in heaven'.

Op zaterdag kwamen zo'n vierhonderd ouders en kinderen naar een emotionele informatiebijeenkomst in een dependance van basisschool de Klim-Op. Wie daar behoefte aan had kon terecht bij medewerkers van Slachtofferhulp. Als maandag de school van Jesse weer opengaat, zullen ook daar hulpverleners zijn om kinderen en ouders op te vangen.

Honderden mensen brachten verder een bezoek aan het gemeentehuis om een condoleanceregister voor Jesse te tekenen. De vlag bij het gemeentehuis hing halfstok. Een kleine 20 duizend mensen uitten in het weekend hun medeleven op het condoleanceregister dat de Klim-Op vrijdagavond op zijn website opende. De reacties zijn afkomstig uit het hele land.

Sporenonderzoek De politie heeft inmiddels dertig rechercheurs op de zaak gezet. De gehele zaterdagavond ging het buurt- en sporenonderzoek door en werden getuigen gehoord. Ook werd sectie verricht op het lichaam van Jesse. De verdacht die vrijdag werd gearresteerd, wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.