Bulgaarse rechts-extremist in het nauw
De Groene Amsterdammer, 26 februari 2014

Het is niet voor het eerst dat Volen Siderov, de leider van de Bulgaarse extreem-rechtse partij Ataka, verwikkeld is in een schandaal. Allesbehalve zelfs. Maar het lijkt erop dat hij nu toch zijn hand heeft overspeeld, terwijl tegelijkertijd het verleden aan zijn deur klopt.

Vorige week schold Siderov aan boord van een binnenlandse vlucht een Franse dame de huid vol. Siderov heeft een hartstochtelijke hekel aan iedereen die niet Bulgaar of Rus is. Europeanen staan bij hem bijna even laag aangeschreven als Turken, zigeuners en joden, de groepen die het normaliter moeten ontgelden in zijn met speeksel doorspekte tirades. Kort na landing in de havenstad Varna ging hij ook nog eens op de vuist met een Bulgaarse medepassagier die hem op zijn gedrag aansprak. En ter afsluiting sloeg hij een andere man die zich ermee bemoeide in het gezicht.

Niets bijzonders voor Siderov. In Duitsland is hij al eens wegens wangedrag uit een vliegtuig gezet en in Bulgarije deelt hij met enige regelmaat klappen uit. Maar ditmaal bleek de dame in kwestie een medewerkster van de Franse ambassade te zijn, terwijl de man die hij in het gezicht sloeg een politieagent was.

Reden voor de Franse ambassadeur om zich in weinig diplomatieke woorden te beklagen, en voor de Bulgaarse hoofdaanklager om het parlement te vragen Siderov zijn onschendbaarheid te ontnemen, zodat hij vervolgd kan worden. Op slaan van een politieagent staat tot vijf jaar cel in Bulgarije.

Bovendien wil de hoofdaanklager dat eindelijk ook gekeken wordt naar een ander incident. Op een zonnige vrijdagmiddag in 2011 bestormden Ataka-aanhangers onder leiding van Siderov de monumentale moskee van Sofia, hetgeen ontaardde in een massale vechtpartij met moslims en politie. Hoewel de gebeurtenissen nauwkeurig werden geregistreerd door de volop aanwezige cameraploegen en er stapels getuigenverklaringen liggen, zag het Openbaar Ministerie tot dusver geen reden om Siderov en zijn partijgenoten te vervolgen.

Of het nu wel zo ver komt, valt overigens nog te bezien. Ataka steunt de socialistisch-liberale minderheidsregering in het parlement. In ruil daarvoor hebben de rechts-extremisten min of meer carte blanche gekregen.

Het is de vraag of de regeringspartijen dit pact willen verbreken door Siderov uit te leveren aan justitie. Het stilzwijgen waarin de regering zich tot woede van Frankrijk hult over de gebeurtenissen in Varna doet alvast het ergste vrezen.