Hieronder vind u een selectie van artikelen van Dirk van Harten.

Mediahetze tegen historicus: 'Ontkent u ook de holocaust?'
De Nieuwe Reporter, 16 december 2009
Voor even was de Ulf Brunnbauer weer de meest gehate buitenlander in Bulgarije. Terwijl hij onlangs in het prestigieuze hoofdstedelijke hotel Arena di Serdica een forum bijwoonde over totalitarisme, protesteerden in de straten van Sofia demonstranten tegen de aanwezigheid van deze aan de universiteit van Regensburg werkzame historicus. En menig krant, televisiezender en nieuwssite meldde geïrriteerd en opruiend dat de Oostenrijker terug was.

Hollywood strijkt neer in een buitenwijk van Sofia
Volkskrant banen, 12 november 2009
De Boyana-filmstudio's hebben alles in huis voor filmmakers: de juiste sets, slimme mensen én een klein prijskaartje.

Bijna niemand spreekt Galevi-broers tegen
Trouw, 3 juli 2009
Bij de verkiezingen in Bulgarije, zondag, dient zich een reeks duistere kandidaten aan. Zoals Galev en Hristov, verdacht van afpersing.

Criminelen zoeken politieke carrière
Trouw, 6 juni 2009
Hou op een straat in Bulgarije een willekeurige voorbijganger aan, vraag hem naar hoe hij of zij denkt over politici en de kans is groot dat het antwoord luidt dat het schurken zijn. Op zich niets bijzonders. Ook in de rest van de wereld is de term 'schurk' immers al snel synoniem aan 'politicus'. En ook in Nederland zijn genoeg mensen te vinden die wel een schurk willen aanwijzen in parlement of regering. Politici moeten er maar tegen kunnen.

Nationale verkiezingen overschaduwen Europese verkiezingen in Bulgarije
Europa-Nu.nl/ANP, 27 mei 2009
Net als miljoenen andere Europeanen beslissen de Bulgaren komende zondag wie hen zullen vertegenwoordigen in het Europees Parlement. De Europese verkiezingen worden echter overschaduwd door de nationale verkiezingen, die exact een maand later plaatsvinden. De campagne is begonnen.

'Onafhankelijke journalistiek bestaat hier niet'
De Nieuwe Reporter, 8 mei 2009
In de Bulgaarse provincie leidt de journalistiek een zieltogend bestaan. Regionale media lopen aan de leiband van politici en zakenlieden die niet aarzelen journalisten monddood te maken. Journaliste Katya Kasabova (45) wil met een nieuwe krant de kwaliteitsjournalistiek terugbrengen naar de havenstad Burgas. 'Ik werd feitelijk betaald om mijn werk niet te doen.'

'Voor je het weet, doe je mee'
Trouw, 5 februari 2009
Wie lid wordt van de Europese Unie, belooft plechtig te zullen strijden tegen corruptie. Bulgarije brengt daar echter weinig van terecht.

Gasconflict ontwricht Bulgarije
Trouw, 9 januari 2009
Bulgarije is zwaar getroffen door de gascrisis. Het vriest, de stadsverwarming werkt op halve kracht. Scholen sluiten de poorten.

Servische piraten actief op Donau
Weekblad Schuttevaer, 13 december 2008
In de omgeving van de Servische havenstad Smederevo maken gewapende rivierpiraten de Donau onveilig. Bijna wekelijks overvallen ze binnenvaartschepen en ze gaan steeds gewelddadiger te werk, zo waarschuwt de Bulgarian River Shipping Company (BRP), een van de grootste Bulgaarse rederijen die op de rivier actief is. In de afgelopen twee jaar is het bedrijf 38 keer slachtoffer geworden van piraten. Onlangs is een schipper overboord gegooid toen hij een overval probeerde te verhinderen.

Ziekenbroeder, berger, agent, Manol is het allemaal
Volkskrant banen, 3 juni 2008
Manol Hristozov (36) heeft het zwaar. Het is vijf uur 's middags en hij komt net uit bed. De vorige avond had hij een feestje en het is laat geworden, verontschuldigt hij zich. Hij schenkt een glas koude rode wijn in en steekt een sigaret op. Het helpt tegen de kater, maar niet tegen wat hem werkelijk kwelt. Hij inhaleert diep en zwijgt voor zich uit.

Een miljoen inwoners, maar nergens een supermarkt
Volkskrant banen, 5 juni 2007
Voor one stop shopping moet je niet in Sofia wezen. Meer dan een miljoen inwoners, maar geen supermarkt te bekennen. Even snel na het werk je boodschappen doen is er niet bij. Alles wat je nodig hebt moet je bij elkaar sprokkelen bij tal van kleine winkeltjes, die op hun beurt ook weer lastig te vinden zijn.

John gooit de handdoek in de ring
DAG, 27 juni 2007
Tien, de televisiezender van John de Mol, houdt op te bestaan. RTL Nederland neemt een aantal van de programma's en presentatoren over en krijgt ook het radiostation Radio 538. Tien verdwijnt waarschijnlijk na de zomer van het scherm. RTL wil dan beginnen met een nieuwe, op vrouwen gerichte zender.

Hoogerheide huilt
Metro/ANP, 4 december 2006
Familieleden, vrienden en de inwoners van Hoogerheide hebben gisteren de vrijdag vermoorde Jesse Dingemans herdacht.

Toezicht op bouw Bos en Lommerplein faalde alom
de Volkskrant, 19 juli 2006
Het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer heeft de afgelopen jaren onvoldoende toezicht gehouden op bouwprojecten. Dit blijkt uit een vertrouwelijke brief die de VROM Inspectie in maart dit jaar aan het stadsdeelbestuur stuurde.

'Ja, dit is echt Loosdrecht'
Binnenlands Bestuur, 17 maart 2006
Bijna twintig jaar lang is er in Loosdrecht gesteggeld over een een nieuw dorpscentrum. Tot vier keer toe vochten de inwoners met succes de plannen van de gemeente aan. Burgemeester Bijl besloot het over een andere boeg te gooien en nu ligt er een nieuw ontwerp, waar bijna iedereen enthousiast over is.

'Rotzooi van toen zijn schatten van nu'
de Volkskrant, 28 oktober 2005
In de bouwput voor de Noord/Zuidlijn op het Damrak in Amsterdam is nu een diepte van acht meter bereikt. Dan zitten we rond het jaar 1500. Op het diepste punt liggen geheimen van 100.000 v. Chr.

De beer
Writers Block magazine, 1 september 2004
Shumen is een provinciestad zoals er zoveel zijn in Bulgarije. Aan de brede, groene centrumboulevards bieden statige paleizen onderdak aan het gemeentebestuur, het plaatselijke garnizoen, de universiteit of de bibliotheek.

'Pas in het vliegtuig geloofde ik dat het zo ver was'
de Volkskrant, 30 augustus 2003
Zwolse dj Raymond K. overleeft 18 maanden hel in Amerikaanse gevangenissen. De Nederlandse gevangenis is een hotel vergeleken met de Amerikaanse waar hij verbleef. 'Het is een rimboe.' Raymond K. vertelt over zijn uitlevering wegens xtc-smokkel.

Pagina 1 2 3